Vansbrosimningen
Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-tävling. Det är även en del av en så kallad En Svensk Klassiker.
Det är varje år runt 16 000 människor som deltar i de olika tävlingarna som pågår under en vecka i juli i ett somrigt Vansbro i det vackra Dalarna. Man kan säga att det hela blir som en folkfest, för alla som är där, ovsett om man simmar eller tittar på. Det finns inte baraopp i öppet vatten-simning utan det finns även utmaningar i triathlon och swimrun.
Vansbrosimningen ägs av Vansbro AIK Simklubb som är en ideell verksamhet. Det brukar vara runt 1200 funktionärer från det lokala föreningslivet och ideella organisationer som jobbar hårt med att dessa tävlingar ska kunna genomföras på bästa sätt. De jobbar ideellt.
Mats Qvarfot (1926-2014) är för många Vansbrosimningen personifierad. Detta eftersom att han var en av dem som var med och skapade denna tävling.
Året var 1949 och de två simmarkamraterna Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen vid älven och funderade på hur de skulle göra propaganda för simning genom att simma en längre sträcka. Mats föreslog att de skulle starta vid Folkets park och simma till Plasket. – Nej för tusan, vi simmar under alla sex broarna, sa Einar. Och så blev det. - Vansbrosimningen
Mats simmade i det första loppet och var även initiativtagare till att En Svensk Klassiker kom att bli till en verklighet på 1970-talet. Sedan 1971 är Vansbrosimningen tillsammans med Vasaloppet, Vätternrundan, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet en del av En Svensk Klassiker.