Det kommer bli tillåtet med våtdräkt på tävling!

Den stora snackisen bland de som är involverad inom Öppet Vatten är den regeländring som kommer träda i kraft efter sommaren. Det har beslutats att man kommer genomföra tävlingar med våtdräkt om vattentemperaturen är låg och bakom denna förändring ligger hälsa- och säkerhetsaspekter.

Ny regel träder i kraft efter OS i Rio

När  FINA hade möte i Budapest beslutades det att ett våtdräktskrav skulle införas även internationellt under Öppet Vatten-tävlingar. Regel kommer träda i kraft under september2016. Fram tills nu har det ej varit tillåtet att använda sig av våtdräkt vid deltagande på internationella tävlingar i Öppet Vatten. Anledningen till införandet är för att skydda simmarna mot kyla.

Se här ser de internationella reglerna ut:

The lowest possible temperature of the water should remain at 16°C

  • Between 16°C and 18°C wetsuits + bathing cap are mandatory
  •  Between 18°C and 20°C, wetsuits are optional
  • Over 20°C, wetsuits are not allowed

Ser man på hur de svenska regler är utformade när det gäller våtdräktsanvändning under tävling så skiljer de sig lite från de internationella.

De svenska reglerna och anvisningarna lyder:

  • Under 16˚C är våtdräkt obligatorisk.
  •  Mellan 16˚C och 18˚C rekommenderas våtdräkt.
  •  Mellan 18˚C och 23˚C är våtdräkt tillåten.
  • Över 23˚C är våtdräkt inte tillåten av hälsoskäl.

Så det blir för resten av världen att vänja sig med att simma med dräkt på tävling och kan de svenska och nordiska länderna dra nytta av den erfarenheten och att de kanske är mer vana att tävla med våtdräkt?

 

 

 

Här är en underrubrik, en sk h2:a

Det här är ett exempel på två kolumner.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Heliosgatan 3,120 30 Stockholm