Kan en vanlig, dödlig person på mindre än fem månader träna upp sig till en nivå som håller för att tävla i Masters-SM?

Det tänker två medarbetare på Coca-Cola i Jordbro strax utanför Stockholm, Åsa Englund och Elisabet Lindberg, ta reda på. I början av november påbörjar de ett intensivt träningsprogram med Jesper Jonsson från Södertörns Simsällskap med målet att ställa upp i Masters-SM i Eskilstuna 24-26 mars 2017.

Vi sammanförde de tre dagen innan de skulle dra igång träningen. Nu i mitten av november börjar de simma två träningspass i veckan fram till nyår. Sedan intensifieras detta från och med januari med ett extra träningspass per vecka tillsammans med Södertörns Mastersteam.

– Jag är så otroligt peppad! Jag är en riktig tävlingsmänniska och älskar sådana här utmaningar, säger Åsa, som till vardags jobbar som projektansvarig för kommersiella projekt på fabriken i Jordbro.

– Jag har simmat i ungefär fyra år och hade redan sneglat lite på Masters, så när den här chansen dök upp tvekade jag inte heller en sekund, berättar Elisabet, som är ledningssystemskoordinator.

– Vi kommer att träna alla fyra simsätten och mitt mål är att ni klarar av att tävla i tre av dem. Frisim och ryggsim har mycket gemensamt och bröstsim har de flesta grunderna i. Fjäril är utmaningen att lära sig, framför allt på ett sätt så att man inte blir diskad, säger Jesper, själv flerfaldig SM-guldmedaljör och innehavare av ungdoms-SM-rekordet på 100 meter fjäril.

jesperJesper vet att det går att utvecklas snabbt. För honom var simningen andrasporten jämte fotboll tills en skada gjorde att han bytte fokus i tolvårsåldern. Tre år senare tog han sitt första guld i ungdoms-SM. Han har redan hållit i crawlkurser för medarbetare på Coca-Cola, men ser nu fram emot att få coacha de två tjejerna mer individanpassat. Deras förutsättningar skiljer sig mycket åt.

elisabet-lindberg-simma-sverige

Elisabet kom igång med att träna ordentligt efter att ha drabbats av reumatism. Simningen började hon med när hon bestämde sig för att göra en Tjejklassiker. Hon simtränar redan två gånger i veckan.

– Tävlingar som Forsbackarännet är mitt belöningssystem. Att klara dem blir ett kvitto på att jag tränat som jag ska. Nu är jag redo att med Jespers hjälp ta steget från motionstävlingar till Masters. Jag vet att jag kan simma länge, så utmaningen är att bli snabbare. Jag vill träna på detaljer – få till andningen, sätta vändningar och starta från pall bättre. Mitt mål är att halvera min tid på 50 meter, säger hon.

Åsa är å sin sida novis inom simidrott. Tidigare har hon bara gått crawlkurs vid två tillfällen. Men hon tränar ett till två pass om dagen, så hon är i god fysisk form – och hon trivs i vattnet. asa-englund-simma-sverige

– Allt blir en utmaning för mig. Jag är inte tillräckligt insatt än för att sätta upp några specifika målsättningar, men jag är extremt driven och tittar gärna på tider att jämföra med. Det jag vet är att explosiviteten kommer naturligt för mig, så det jag behöver jobba på är nog uthålligheten, säger hon.

– Vi börjar med några pass innan vi tittar på målsättningar tillsammans. Allt sker inte direkt, utan man får ha lite is i magen. Ni får ställa mycket frågor eftersom en del saker kan vara självklara för mig men inte för er. Vi börjar med att prova på allting, sedan fokuserar vi på olika saker för att de sista veckorna innan Masters-SM gå in och finslipa på detaljer i verklig kvalitetsträning, säger Jesper.
– Det här ska bli så roligt! säger Åsa.

– För mig är detta en ”dream come true”, håller Elisabet med.

Vi kommer att följa Åsa och Elisabet under deras utmaning.