Ett av de bättre sätten att utveckla sin simning är att börja tävla, både i bassäng och i öppet vatten. Varför är just att tävla ett bra sätt att utvecklas?

Alla som håller på med träning i någon form vet att den viktigaste parametern för att utvecklas oftast är nedlagd träningstid. När du tävlar däremot tar du din simning till högre nivåer genom att du måste pressa dig till ditt yttersta och genom det kommer du bli medveten om dina styrkor och brister. Du träffar människor med samma intresse och du kan utbyta kunskaper och erfarenheter. Är du nybörjare kommer du mestadels suga åt dig kunskap och erfarenhet från mer erfarna simmare.

Att tävla som motionär brukar oftast innebära att man vill testa sina egna gränser. Man kanske har en viss tid man vill klara på t ex Vansbrosimningen eller så kanske målet helt sonika är att fullfölja loppet.

För dem som vill tävla i bassäng finns något som heter masterssimning där du tävlar i olika åldersklasser. På öppet vattentävlingar finns också åldersklasser och oftast även en motionsklass man kan anmäla sig till.

Våga ta steget och anmäl dig till en tävling i sommar. Du kommer inte att ångra dig. Känslan i kropp och själ när man klarat en utmaning man tränat inför är häftig. Ett bra tips för att få lite inspiration är att läsa olika race reports från tävlingar som finns på nätet. Det brukar oftast räcka med att googla med några nyckelord så dyker det upp spännande tävlingssammanfattningar att läsa. Skynda att läs och glöm inte att anmäla dig.