Om sommaren hör och läser man om tragiska drunkningsolyckor som sker runt om i Sverige. Här kommer några säkerhetsrelaterade saker som är viktiga att tänka på för dig som gillar att simma i öppet vatten. För vissa är de självklara, men man kan aldrig upprepa det för många gånger ändå. En olycka händer så snabbt, ta hand om varandra.

– Försök undvik att simma själv i öppet vatten. Ta med dina träningskompisar och kolla regelbundet av varandra hur ni mår om ni simmar tillsammans i öppet vatten.

– Använd även en Safe Swimmer så att ni syns i vattnet. Här kan du läsa mer om vad en Safe Swimmer är. Den kan man även hänga på om tröttheten slår till. Dock viktigt att komma ihåg att en Safe Swimmer inte är ett livräddningsredskap.

– Tryck in en gel eller två innanför våtdräkten på lämpligt ställe, t ex i änden av ena benet så att du kan fylla på energi när det börjar bli jobbigt.

– Håll dig nära land om du simmar själv.

– Tänk på att tydligt kommunicera var du ska simma och hur länge du avser vara ute till vänner och bekanta.

– Simma inte i blåsigt väder om du inte har en följebåt eller liknande med dig. Ha respekt för naturens krafter.

– Vid simning i kallt vatten använd neoprenhuva, -vantar och -sockor. Det finns även speciella ”underställ” man kan ha under våtdräkten som hjälper till att hålla bålen varm. Om du, trots att du är klädd med nämnda simplagg, är tveksam till vattentemperaturen, välj i så fall hellre ett simträningspass i en tempererad simbassäng.

Be careful out there och tappa aldrig respekten för vattnet i hav och sjöar. Tänk till innan! Vattnet kan vara förtrollande vackert och inbjudande, men också förödande farligt om man tappar respekten.