Allt är inte guld som glimmar.
Och allt är inte Sjöström som simmar.
I kölvattnet av den svenska simdrottningens framfart har ett par svenskar presterat riktigt bra i OS-bassängen.

Michelle Colemans simning går från klarhet till klarhet. 22-åringen, med rötter på Nya Zeeland, är nu i final på 200m frisim. Skrälläge?

Mer om Michelle om någon dag.

Men jag gladdes även med en annan av Sarahs träningskompisar som simmat bra i Sjöströms skugga: Simon Sjödin.
Dels för att han gått den långa vägen, med motiga tonår, där resultaten uteblev och han var nära att lägga av.
Och dels för att han obegripligt nog ratades av SOK inför OS i London 2012 (trots klarade kval), vilket också fick honom att överväga att avsluta karriären.

160808 Sveriges Simon Sjödin tävlar i kvalet på 200 meter frisim den 8 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59014
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

En skön revansch är alltid en bra story och nu är Simon i Rio för att låta resultaten tala. Siktet är inställt på en framskjuten placering på 200 meter medley (startar onsdag). Han har varit i två raka VM-finaler på distansen och att döma av ”uppvärmningen” i går på 200 meter fjäril är det inget fel på formen.

I försöken putsade Simon Sjödin sitt sju år gamla nationsrekord med en dryg halvsekund och gick vidare till semifinal.

Killen från Vårberg i södra Stockholm är lätt att tycka om.
När han var fyra år tog mamma Kristina (själv fd simmare) med sig Simon och storebrorsan Samba till Vårbybadet. Plask och lek blev snabbt allvar.
Resultaten kom, men kom alltså sedan av sig. Men Simon bet ihop och kämpade sig igenom de tunga åren. Trägen vann – och till slut fick han utdelning för allt slit.
Nu står han på startpallen i sitt andra OS.

160808, OS 2016, Dag 3, Simning: RIO DE JANEIRO,BRAZIL,08.AUG.16 - OLYMPICS, SWIMMING - Olympic Summer Games Rio 2016, 200m butterfly, men. Image shows Simon Sjödin (SWE). Photo: GEPA pictures/ Christian Walgram © Bildbyrån - COP 89 - SWEDEN ONLY
Photo: GEPA pictures/ Christian Walgram

I dag bor han på Södermalm, men har definitivt inte glömt sina rötter, 20 minuter söderut längs den röda tunnelbanelinjen.
Simon ser sig gärna som en ambassadör för förorten och brinner för att jobba för att öka intresset för simning, i en tid så simkunnigheten minskar och drunkningsolyckorna är skrämmande många.

– Bristen på simkunnighet är definitivt ett problem, inte minst i förorten. Jag har själv jobbat med detta och vet att det finns ett stort jobb att göra, sade Sjödin när jag träffade honom i somras.

På frågan om vad som är viktigast, svarade han att det handlar om att få ut information.
– Målet måste vara att alla ska kunna simma minst 200 meter. Men det behövs information om vart man ska vända sig för att få kunskapen. Dessutom behövs förebilder som lockar folk till bassängen, säger Simon.

I Rio har han ett gyllene tillfälle att göra sig själv till den bästa av förebilder.
Förutsättningarna för att lyckas verkar i alla fall goda, att döma av genrepet.