Elliot Sodemann är uttagen till Junior-EM i Öppet Vatten. Tävlingarna går 28-30 juli i sydfranska Marseille. 
-Elliot visade att han kunde hänga på några av Europas bästa seniorer i sin första tävling på internationell elitnivå, säger förbundskapten Mikael Rosén.
Sodemann simmade 10,000m på 1:52 under Europacupen i Israel förra helgen. Det var knappt tre minuter från segraren Kristof Raskovszky från Ungern och ännu mindre från OS-segraren på 1500 meter i bassäng Grigorio Paltrinieri som kom fyra.

Elliot visade prov på god problemlösningsförmåga under loppet. Han hängde på toppklungan i 7,500 meterS Dessutom har han den bästa Svenska tiden på 5000 meter i 50-metersbassäng under 2017 med 56,51.

 Franskan i Marseille blir inga problem för Elliot som bor, tränar och studerar i Belgiska Leuven. I Sverige tävlar han för Malmö KK.

 Vidare säger Mikael: -Jag hoppas fler simmare visar intresse för junior-EM. Vägen dit är enklast att visa att man kan simma fort på 5km i bassäng. Har man en viss aerob förmåga har man en av förutsättningarna för en bra prestation i öppet vatten.

För de simmare som är intresserade av EJM eller andra landslagstävlingar i Öppet Vatten under sommaren är fönstret för en timetrial öppet under april månad. Sluttid med mellantider per 100 skickas in till mikael.rosen@svensksimidrott.se. Film på minst en hundring ska också kunna levereras vid efterfrågan.