Vid årets SM i Öppet Vatten gick guldmedaljerna till Emma Rotstam från Järfälla SS och till Helsingborgs Simsällskaps Oskar Nordstrand. Simningarna avgjordes i Motala ström under årets SM-vecka. Banan var på 1 km och som simmades fem varv.

Tävlingen inleddes med ett startdyk och positionerna var viktiga då första vändningsbojen var placerad redan efter ett tjugo-tal sekunder. Ganska snart gick en klunga på åtta simmare loss från de övriga och i den låg alla förhandsfavoriterna och till en början bara låg och bevakade varandra. När det drog ihop sig till sista varvet ökades farten och mot mål spurtades det vilt och den som lyckades sätta handen först i målplattan var Oskar Nordstrand. 16 hundradelar efter kom Anton Björck-Teucher som hade tuffa lopp i kroppen från helgens Vansbrosimning. Bronsmedaljen gick till Alexander Bergren strax före årets J-SM vinnare Elliot Soodermann från Malmö KK.

Damklassen var mer utspridd och precis som herrarna fick de kämpa i motströmmen som gjorde de fem kilometrarna till en tuff utmaning för deltagarna. Årets Svenska mästarinna från Järfälla Simsällskap blev, efter en övertygande och stark simning, Emma Rotstam före en lika klar silvermedaljör vid namn Angela Fox. På tredje plats simmade Rebecka Bergström in och fullbordade 2016 års prispall.