Att simma med simpaddlar på händerna är en mäktig känsla och man känner sig som stålmannen i vattnet, men man måste vara försiktig, varför det?

Att simma med paddlar innebär att man, kortfattat, tränar teknik och styrka och för de ändamålen är simpaddlar utmärkta som hjälpmedel. Det finns dock några saker som man måste tänka på för att få den träningseffekt som simpaddlar är tänkta att ge.

Innan man börjar träna med simpaddlar på händerna bör man se till att ha en bra grundteknik i sitt crawl, dvs en fungernade axel och höftrotation med höga armbågar i återföringen för att skona axlarna som blir speciellt utsatta när man simmar med paddlar. Utan en fungerade rotation, när du simmar crawl platt på mage och med raka armar, kommer sannolikt axelproblem som ett brev på posten.

Med simpaddlar får du en större yta som kan greppa tag i vattnet vilket kräver lite mer tryck i varje armtag och efter en period där du delvis simmat mycket med paddlar kommer du märka att du blir starkare i armar och rygg. När du simmar ett simpass kan några av simserierna vara simning med paddlar, men du bör inte simma hela simpass bara med paddlar för då riskerar du överbelastning i armar och axlar.

Med simpaddlar på händerna kommer det hjälpa dig att öka medvetenheten om hela undervattensdraget, från isticket framför huvudet ända till avslutningen vid lårets utsida precis nedanför höften. Vid inköp av simpaddlar kan du rådfråga någon duktig simmare i din bekantskapskrets eller kontakta den lokala simklubben som kan lämna goda råd. De brukar också kunna sälja simpaddlar om du har tur.

Simpaddlar går att köpa i olika storlekar och här bör man vara lite försiktig och inte köpa för stora paddlar som sticker ut flera centimeter framför fingerspetsarna. Många erfarna och duktiga simmare brukar ha flera storlekar att variera sin simträning med, beroende på vad som ska tränas. Som nybörjare på att simma med paddlar bör man hellre välja en simpaddel som är en aning för liten än för stor.

Lycka till i dina träningsambitioner. Simma hårt, men förnuftigt, speciellt när du har simpaddlar på händerna.