Flyg fram i vattnet och plana ut som en racerbåt med simfenor på fötterna. Låter det lockande?

Inom simningen finns det olika typer av simredskap för att träna upp styrka och teknik. Simfenor, som denna text handlar om, hjälper dig att känna på hur det är att simma lite snabbare och hur det påverkar vattenläget. Simfenor för simträning har fenor som är ganska korta och oftast är hela simfenan ganska mjuk och gjuten av gummi i ett helt stycke. Det finns även andra modeller där delar av fenan är gjord av plast.

Med hjälp av simfenor får du ett bättre vattenläge som gör det lättare för dig att koncentrera dig på andra teknikdetaljer i din simning som till exempel undervattensdraget, axel och höftrotationen eller isticket av handen i vattnet. Den känsla du får i din simning med simfenor på fötterna kan liknas vid att simma med våtdräkt. Simfenor hjälper dig inte bara med att hitta rätt känsla i kroppen, de hjälper även till att avlasta dina armar och axlar. En del simmare sätter på sig fenor i slutet av vissa simserier med avlastning som syfte.

Det är lätt att det kan bli en vana att alltid vilja simma med simfenor. Det är därför viktigt att betona att de ska användas med omsorg så att du ska bli en bättre simmare utan simfenor. Planera din simträning ordentligt och bestäm innan hur mycket av simningen som ska simmas med fenor.