Tävlingsformen öppet vatten växer så det knakar i Sverige och det märks på både fler simmotionärer och fler simtävlingar i öppet vatten. Vad krävs då för att kunna simma i öppet vatten och känna sig säker? Här får du några saker att tänka på innan du ställer dig på startlinjen i något spännande simlopp.

När du simmar i öppet vatten har du att göra med helt andra utmaningar jämfört med att simma i en bassäng där du oftast har en egen bana och där vädret inte har någon påverkan. I öppet vatten simning måste du kunna orientera dig för att säkerställa att du simmar rakt. Naturens krafter blir även mer påtagliga i öppet vatten med ofta ganska kalla vattentemperaturer samt vågor och ibland strömt vatten. Vid tävlingar är det också mer fysiskt då simmare söker bra positioner i startögonblicket och inför rundning av bojar. Det gäller att vara medveten om detta så att man inte blir stressad när man simmar som tar en massa onödig energi. Det krävs även en bra grundkondition och vattenvana innan man ger sig i kast med att simma något tävlingslopp i öppet vatten. Grundkonditionen kan du skaffa dig genom att komplettera din simning med löpning och cykling. Vattenvanan får du genom att träna mycket i hav och sjöar. En bra simteknik hjälper dig att simma ekonomiskt och rytmiskt. Din simteknik kan du få hjälp med genom att anmäla dig till en crawlkurs som många lokala simklubbar erbjuder vuxna.

Innan du ställer dig på startlinjen i ett simlopp i öppet vatten bör du alltså se till att vara väl förberedd för att upplevelsen ska bli trevlig och blir din upplevelse trevlig är det lätt att bli simbiten.