Går du en crawlkurs just nu och tycker det är lite kämpigt i vattnet? Du är inte ensam om att känna så. Med ett konstant motstånd i vattnet, med en reglerad andning och med både över- och underkropp som arbetar samtidigt kan det för många bli rejält jobbigt att simma innan man hittar teknik och känsla.

De flesta som gått en crawlkurs kan konstatera att det är många saker att hålla i huvudet när du simmar crawl och om man gör allt på en gång för tidigt blir det oftast pannkaka av alltihop.

Simutrustning, såsom fenor, paddlar, dolme och simplatta finns till för att ta bort några moment när du simmar. Ska du öva på benspark tar du simplattan så att du slipper tänka på armrörelserna när du nöter in rörelsemönstret i benen. Vill du koncentrera dig på armtagen simmar du med dolme som hjälper dig till ett bättre vattenläge. Dolme tillsammans med paddlar sätter stor fokus på undervattensdraget. Fenor hjälper dig att känna på hur det känns att simma fort och simmar du fort planar du ut i ett fint vattenläge. Det finns även simsnorklar som tar bort momentet med att vrida på huvudet vid andning.

Lyssna noga på din crawlsimlärare när denne har teknikgenomgångar och går igenom olika sorters övningar i vattnet. Dessa övningar måste du sedan nöta in själv på egen hand i simbassängen för att få in känsla och rätt teknik. Ha tålamod, till slut knäcker du koden till crawlsimmandet när du glider fram snabbt i vattnet på ett energieffektivt sätt.

Lycka till på din väg mot att bli en duktig crawlsimmare.