De flesta sporter kräver speciell utrustning, så även simning. Våtdräkter, badmössor, simglasögon, fenor, paddlar m.m. är prylar som inbitna simmare är väl bekanta med. Precis som med bilar kräver simutrustning vård och omsorg för att de ska fungera bra. Att ta hand om sin simutrustning är inte alls svårt eller avancerat.

För er som har investerat pengar i en våtdräkt är en nätpåse bra för förvaring av våtdräkten till och från träningspasset. En nätpåse brukar man oftast få med vid inköp av en våtdräkt. Var noga med att skölja ur våtdräkten ordentligt efter användning och låt den hängtorka ordentligt ut och in innan du vänder den rätt. Se till att laga märken och jack i neoprenet på våtdräkten med neoprenlim så snart som möjligt så att de inte blir större och kan riva upp underliggande sömmar. Förvara dräkten i ett svalt utrymme och utsett den inte i onödan för starkt solljus.

Badmössan behöver man inte lägga någon större energi på förutom att låta den torka ordentligt efter användning så att du inte får mögeltillväxt i den. Badmössor gjorda av silikon har en ganska lång livslängd jämfört med en latexbadmössa.

Simglasögonen bör man vara ytterst varsam med och inte fingra för mycket i glasögonkuporna för då kommer de imma igen fortare än kvickt. Ett bra tips för att motverka igenimmning av simglasögonen är att diska ur dem med diskmedel med jämna mellanrum. Se då också till att skölja ur dem ordentligt för att undvika sveda i ögonen vid nästa simpass. Det finns även speciell antifog-spray att köpa.Glasögonremmarna bör man också dra lite grann i för att se om de börjat torka ur eller fått begynnande sprickor som i slutändan kan leda till ett rembrott. Liksom med badmössor är silikonremmarna mer tåliga och har en längre livslängd.

På sina simpaddlar behöver man bara kolla silikonremmarna. Vissa sorters simpaddlar brukar en del vana simmare slipa av kanterna på för att undvika skavsår på utsidan av låren vid frånskjutet i slutet av undervattensdraget i crawl.

Simfenor behöver man inte göra nåt särskilt med förutom att förvara dem svalt och fritt från starkt solljus.