Den 8:e augusti var det återigen dags för den populära och fartfyllda tävlingen kanalsimningen i Kalmar. Ett lopp på 1800 meter som tar både simmare och åskådare genom Kalmar med avslut vid slottet. Förra året uppskattades det att 7000 personer tog sig till tävlingen för att heja fram simmarna längs med kanal-kanten, något som med all säkerhet nåddes även i år då hemma-simmaren Miranda Arvidsson ställde upp och tävlade, något som märktes när deltagarnas namn lästes upp. Tävlingen hade flera stora namn som deltog, däribland Stefan Nystrand, Adam Paulsson och Mikaela Lauren och även nuvarande ledarna av HOWT Anton Björk-Teuscher och Thilda Larsson.

Redan en halvtimme innan loppets start började det bli svårt att få platser närmast kanalen, för att heja fram de drygt 200 deltagarna i årets omgång av Kalmar Kanalsimning. Sett ur ett publikperspektiv så var väderförhållandena perfekta med cirka 23 grader i luften, men simmarna tyckte att det 20-gradiga vattnet var aningen för varmt.

Första spurtspriset vanns av Anton och Miranda, och Anton skapade sig en liten lucka i början av loppet ner till Adam, Simon Plato, Jesper Björk och Stefan Nystrand. Även Miranda skaffade sig tidigt en lucka ner till övriga jagande damer.

Under loppets gång så var det fyra killar, Anton, Simon, Adam och Jesper, som drog ifrån och under de sista 50 meterna låg på en rad och drog till sig extra mycket hejarop från publiken. Det krävdes många granskningar av målfotot för att komma fram till vem som var etta, tvåa, tre och fyra innan det kunde ropas upp i högtalarna att vinnaren av de fyra var Simon Plato från Helsingborgs S, tvåa blev Adam Paulsson från SK Elfsborg och trea blev Jesper Björk även han från Helsingborgs S.

Vinnare på damsidan blev hemmafavoriten Miranda Arvidsson Kalmar S, tvåa blev nuvarande ledaren av HOWT Thilda Larsson och trea blev Alice Arberg från Jönköpings SS.