Jönköping Open Water genomfördes lördagen den 27 juni mitt i centrala Jönköping i Munksjön som höll nära 17 grader. Inför 2800m-loppet, som var det HOWT-klassade loppet på tävlingen, hade solen legat på i några timmar och det var nästintill stilla med vind. Det var dryga 100 deltagare anmälda till tävlingen och de flesta deltog i HOWT-loppet som var det sista av tre lopp.

Redan från start så skaffade sig Anton Björck-Teuscher, S02, en lucka ner till närmaste klunga, som bland annat innehöll jagande Gustaf Toll, Danderyds sim, Jan Brangefält, Västerås SS, och William Brink, Jönköpings simsällskap. Banan var totalt 1400 meter vilket innebar att det var två varv som skulle avverkas innan målgång. Inför varavning nummer ett hade Anton skaffat sig ett rejält försprång som han också behöll och utökade in till målgång och gick i mål på tiden 30:01, tvåa och trea bland herrarna blev Gustaf Toll (32:17) respektive Jan Brangefält (32:22). Om herrarna hade en klar segrare så hade damerna det mycket mer spännande om segrartiteln i HOWT-Loppet och det var ovisst enda in i målgången. Där Malin Jonsson, Jönköpings simsällskap, drog det längsta strået och vann med endast tiondelar, på tiden 33:32,1, framför klubbkamraten Alice Arberg (33:32,9) och trea bland damerna blev Thilda Larsson, Uddevallasim(33:46).

På tävlingen så var det Jönköping simsällskap som bidrog till arrangemanget genom funktionärer och bidrog till en väldigt bra öppet vatten-tävling. De tävlande hade ett väldigt bra publikstöd på den fina platsen precis vid Bauers brygga mitt i Jönköping med värmande sol.