Södertörns Simsällskaps Jesper Jonsson tränar två medarbetare på Coca-Cola med målet att tävla i Masters-SM. Vi hörde efter hur det går för Elisabet Lindberg, som tidigare har motionssimmat en hel del.

Nu har de två adepterna hunnit träna i ett par veckor, med sikte på Masters-SM i Eskilstuna 24-26 mars 2017. Elisabet har en del erfarenhet av simidrott. Hon har tränat simning sedan fyra år tillbaka och hunnit delta i flera motionslopp. Det är något Jesper märker från bassängkanten.

– Tekniskt simmar hon bra. Hon behärskar frisim, ryggsim och bröstsim och det är de simsätten vi i första hand jespersatsar på att ställa upp i på mästerskapet. Det är klart att det finns saker att förbättra, men utgångsläget är ganska bra. Hennes utmaning är att få upp speeden och röra sig snabbare i vattnet, förklarar han.

Konkret handlar det om att hitta rätt balans när man ökar på hastigheten. Det gäller att inte dra för tufft under vattnet, så att man inte, som Jesper kallar det, ”drar igenom” vattnet.

– Från kanten kan jag se när hon simmar effektivast. Men man måste känna sig för själv och hitta läget där man inte tar i för mycket, utan får maximalt stöd av vattnet, förklarar han.

För att utvecklas får Elisabet experimentera med olika farter och pröva att vara aggressivare i sin simning. Hon gör sprintövningar med korta sprinter, till exempel 25-meterslängder där hon får simma halva längden löst och halva på max. Eller så kan hon få gå ut lugnt och sedan accelerera så att hon når fullt ös de sista tio metrarna.

– Då kan man själv börja känna när gränsen går för att få bästa tryck framåt. Man hittar den där balansen man vill ha i sin simning, säger Jesper.

Fokus ligger också på att utveckla tekniken ytterligare. Inte minst arbetar man i dagens simning mycket med bensparken.

– När du vill hitta felen som du ska jobba bort för att bli snabbare, så är det bra att ha någon på kanten som ser simningen ovanifrån. Men Elisabet har också lätt för att själv känna när hon gör rätt och fel. Det är en väldigt bra egenskap att ha med sig. Sedan handlar mycket i simningen om att hamna i vattnet och bara träna. Jag märker en positiv utveckling redan på de fyra-fem tillfällen vi hunnit med hittills, avslutar han.