Även om jag har simmat ett tag så har träningen med Jesper verkligen blivit en nystart för mig! Det är så många små detaljer att tänka på och helt plötsligt är min inlärningskurva väldigt brant igen.

Bara några axplock på vad Jesper har justerat för mig:

  • Ändrade vinklar i axel och armbåge för att få ett effektivare grepp i vattnet utan att gå för djupt (crawl)
  • ”Greppa” vattnet med underarmen och handen (crawl)
  • Benen är/var för stela i bentagen, jag har fått börja ta i ända från rumpan för att få med mig benen så att de driver på uppåt och nedåt (crawl)
  • Sträcka på fötterna (crawl)
  • Bentag i bröstsim … jaaa … allt från vinklar i knän och fotleder till var jag sätter in kraften i taget till hur jag slår ihop fötterna, helst nästan med fotsulorna mot varandra (bröstsim)
  • Bröstarmtagen ska gå närmare kroppen, ”hållas ihop” bättre.
Jag har i alla fall ett ok vattenläge och rotationen funkar hyfsat.
Jag har i alla fall ett ok vattenläge och
rotationen funkar hyfsat.

Den allra största pucken är och kommer att vara vändningarna! Jag har vant mig vid en typ av vändning som är kontrollerad, snällt sagt, men långt ifrån effektiv. Det är ett helt annat tänk på de tävlingsvändningar Jesper lär oss! En sak jag fått ändra helt är hur jag använder armarna. Jag ska inte ta hjälp av armarna för att komma runt utan det är bålen, magen som ska volta runt mig. Dessutom har jag krupit ihop alldeles för mycket för att få ett kraftigt frånskjut från väggen. Fötterna har landat för högt upp på väggen och jag har kommit ut för djupt ur vändningen och kraften har gått åt till att komma uppåt i stället för framåt.

Det enda som jag inte har justerat (än!) är vattenläget och rotationen. Med alla de andra små justeringarna har jag kapat 2.82 sekunder på 25 m med start från pall sedan jag började träna med Jesper!