Två medarbetare på Coca-Cola tränas av Södertörns Simsällskaps Jesper Jonsson. Målet är att tävla i Masters-SM.

Åsa Englund är allround-tränad, men simning som idrott är något nytt för henne. Utan någon tidigare erfarenhet av simtävlingar siktar Åsa med Jespers hjälp nu på Masters-SM i Eskilstuna 24-26 mars 2017. Även om det märks att hon inte har varit i vattnet så mycket, tycker Jesper att Åsa har god nytta av sin träningsbakgrund.

– Det märks att hon är vältränad och har bra kroppskännedom. Säger jag till henne att till exempel jobba med rotationen så tar hon snabbt in vad jag menar. En halvtimme in på första träningen såg både frisim och ryggsim riktigt bra ut, förklarar han.

jesperNär det gäller bröstsimmet finns det mycket att jobba med. Jesper förklarar att han behöver omvända Åsa till att simma på rätt sätt för tävling.

– Det är inte så konstigt om det tar ett tag när man alltid har simmat på ett annat sätt. Men Åsa är målinriktad och tycker att utmaningen är kul, så det löper på bra, säger han.

Den som har bra grundfysik rör sig ofta snabbt i vattnet, men det innebär inte automatiskt att man kommer snabbt framåt. Det viktigaste av allt är att få ett bra flytläge och det är något som Jespers båda adepter nu får träna mycket på.

– Jag säger också åt dem att jobba mycket på bensparken.

På senare år har denna kommit mycket i simningen. Får man till bensparken blir den som en motor. Därför är det bra att jobba mycket med detta i början. Sedan pusslar man på armarna efteråt, säger han. När det gäller armtagen är det i crawl viktigt att simma med full längd, både bakåt och framåt.

– Du ska sträcka ut hela vägen fram, så långt du kan, och sedan hela vägen bak till rumpan. Hela armtaget ska med. Sedan måste du också lära dig slappna av lite i återföringen, när du har armen ovanför vattnet. Spänn inte musklerna när det inte behövs, så tröttar du inte ut kroppen i onödan.
Jesper har gott hopp om Åsa inför Masters-SM.

– Hon kommer definitivt kunna delta, sedan hänger resultaten för både henne och Elisabet på hur snabbt de kommer att lära sig. Vi har inte så lång tid på oss. Nu gäller det att bygga på med fartträning och så småningom detaljer som start och vändning, avslutar han.