Simningen är över för svensk del i OS. I nattens semifinaler på 50 meter fritt försvann både den guldskimrande nutiden och – hon som alltid varit med, som alltid glänst.
De simmade i samma semifinal.
”Jag hade inte mer att ge”, sade sjuan Sjöström.
”Jag hade mer att ge”, sade åttan Alshammar.

Svensk simnings grand old lady visade att 39 (om två veckor) är ett nummer mer än en ålder (hon hatar att prata om ålder) och att hon kommit med större mål än att bara vara med, större mål är att bara simma en OS-semifinal.

Hon var besviken. För henne har det olympiska mottot alltid varit det omvända: det viktigaste är att vinna, inte att delta.
Och det var med den inställningen hon ställde sig på startpallen i natt – sex år äldre (förlåt) än näst äldsta deltagare.

Vågen som bar henne till Rio kom från ett hav av kärleken till sporten. Hon visste att det fanns en stor final kvar att simma.
Nu blev det inte så.

160812 Sveriges Therese Alshammar deppar efter att ha slagits ut i semifinalen på 50 meter frisim den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87305
Therese Alshammar deppar efter att ha blivit utslagen på 50 meter frisim. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Om det var Therese Alshammars sista tävling vet vi inte ännu.
I natt hade hon inga svar.
Men att det är slutet på hennes olympiska karriär kan vi slå fast.
20 år efter Atlanta. Sex olympiska spel senare.

Även om det är lagkompisarna som vunnit medaljerna på senare år, så är det Alshammar som haft den klarast lysande auran.
En stjärna ut i fingerspetsarna. Så ohyggligt viktig för de som nu tagit över.

Generationer föder generationer.
Sarah Sjöström och Jennie Johansson har båda vittnat om hur de stått med sina autografblock på någon världscuptävling för att få sin stora idols signatur på papper.
Och Therese Alshammar har kommit, klordoftande och blöt, men med en lyster av en nystajlad filmstjärna, och skrivit sin namnteckning.

Barnen har storögd tackat, Alshammar har svarat med ett leende eller ett lycka till.
Hon vet vad idoler och förebilder betyder.

Det var inom simningen hon själv hittade glädje och framtidstro i en tid när skolan var jobbig. Och hon har varit mån om att betala tillbaka.

När hon var fyra år gammal tog mamma Bibbi med henne till simhallen i Solna. Starten på en idrottskarriär som överträffas av få.

Under tre decennier gav Therese Alshammar oss simning när den är som bäst. En bländande tekniker med simegenskaper som en säl.
Men också mycket mer. En komplex mix av egenskaper, en del motsägelsefulla: karismatisk, med stor integritet. Kylig men varm. Avslappnad men rapp och rastlös.

160810 Sveriges Therese Alshammar under en pressträff den 10 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87299
Alshammar var alltid en favorit att prata med. Smart, rapp och med glimten i ögat. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Hon lät tatuera in ordet ”Diva” i svanken, men jag har aldrig uppfattat henne som en diva – inte i ordets negativa bemärkelse. Snarare som någon som alltid varit mån om nya landslagssimmare.

Jag besökte ett träningsläger i Florida i januari. Då som nu i Rio var familjen med (tränaren/sambon Johan och sonen Fred). Alshammar lever ett liv fjärran från de betydligt yngre simmarna, men samtidigt är hon delaktig.

Efter ett simpass ledde hon ett träningspass vid poolkanten. Bålstyrka. Övningar med den egna kroppen.
Det var häftigt att se. Ingen av de som hakade på var i närheten att klara de övningar Alshammar visade. Hon ville inte knäcka – snarare visa vad som krävs.

Och nog har hon gott om erfarenheter att dela med sig av. Alshammar har sökt svaren på simningens gåtor överallt. Karriären har varit en jakt på nya vägar för att motivera sig och utveckla sin simning.

160812 Sveriges Therese Alshammar tävlar i semifinalen på 50 meter frisim den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87305
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

De ledde henne till de vilda men viktiga åren på universitet i USA, där fest och träning skulle samsas om dygnets 24 timmar

Till de stormiga åren med Dirk Lange i Hamburg; till Australien, London, Schweiz och så i år – till östra USA och träningsgruppen med Ryan Lochte, Arianna Vanderpool-Wallace med flera, för en sista rejäl mobilisering för att lyckas i Rio.

Jag skriver viktiga, om åren i USA. För även om hon själv berättat att det var mycket fest och splittrat fokus, så finns nog en del av förklaringen till att hon orkar satsa som hon gjort just där.

Numer ser simningen allt fler unga stjärnor. Ungdomar som gått direkt från barnsäng till bassäng. Deras karriärer kan vara fantastiska, men sällan så långlivade.
Alshammar lyckas fortfarande behålla motivationen och glädjen. Kanske för att hon var klar med mycket annat?

Kanske är det för tidigt att sätta en definitiv slutpunkt, men vi kan i alla fall tillåta oss att summera hennes mästerskapskarriär.

160812 Sveriges Therese Alshammar inför semifinalen på 50 meter frisim den 12 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87305
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

Något OS-guld blev det aldrig.
OS i Sydney slutade med tre medaljer, men ändå med tårar. Alshammar ville så mycket mer.
Därefter har det varit som om en förbannelse vilat över OS.

I Aten 2004 blev hon fyra – fyra hundradelar från silvret. I Peking sprack baddräkten och inför London (då var hon riktigt vass!) drabbades hon av diskbråck.

Och så nu då: en 15:e plats. Och ett stort erkännande, när hon fick bära den svenska flaggan på invigningen.

Därtill ska läggas ytterligare 68 mästerskapsmedaljer. 68!
Ingen simmare i Europa har vunnit fler.

Om det blir någon mer återstår att se.
För svensk del kommer det fortsätta trilla in medaljer, men luckan efter Therese Alshammar blir svår att fylla. Hon var mycket mer än simning.

Men oavsett om det blir någon mer tävling: något säger mig att vi inte sett och hört det sista av Therese Alshammar inom svensk simning. Hennes kärlek till vattnet är för starkt, och hennes erfarenheter för många för att inte delges andra.

160805 Sveriges deltagare med Therese Alshammar som fanbärare under invigningsceremonin för OS den 5 augusti 2016 i Rio de Janeiro. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 91433
Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån