Redan nu kan du anmäla dig till Ångaloppet 2017 som anordnas kommande augusti. Det är Swimrunloppet som bjuder in alla från små barn till elittävlande.

Kommande sommar blir sjunde gången som en swimrun-tävling anordnas vid Ånga Gård halvannan mil öster om Nyköping, mellan insjön Ången och Östersjön. Bakom Ångaloppet står bröderna Nils och Theo Zätterström och deras nära vän Fredrik Elmberg. Något otippat började allting med en födelsedagsfest.angaloppet-skog

– Jag fyllde 30 samma år som min
bror Theo fyllde 20. Vi planerade en gemensam födelsedagsfest på Ånga, som är vår gamla släktgård. Vi är båda två simmare, Theo är fortfarande aktiv på rätt hög svensk nivå, och tyckte det skulle vara kul att innan festen ordna en swimrun-tävling för släkten och våra vänner från simningsvärlden, berättar Nils.

Inspirationen hämtades från tävlingen ÖtillÖ i Stockholms skärgård, som utgjorde starten för den våg av swimrun-arrangemang som vuxit fram de senaste tio åren. Swimrun går ut på att växelvis springa och simma längs en utmärkt bana ute i naturen. Man tävlar i lag om två och det gäller att stötta sin lagkamrat.

– ÖtillÖ är ju rätt extremt och vi ville göra något lite mer tillgängligt. Ångaloppet är 22 kilometer, varav 2 kilometer utgörs av simning, och man simmar aldrig längre än 200 meter i taget. Det där första året ställde drygt 30 lag upp. De flesta var släkt och vänner, men några lag utifrån fick nys om det och anmälde sig. Vi tyckte att det var superkul att arrangera tävlingen och fick mycket positiv feedback från alla. Därför bestämde vi oss för att göra om det året därpå, fortsätter Nils.nils

Andra året deltog 100 lag och de tre arrangörerna insåg att det hela hade potential att växa. De beslöt att fortsätta så länge det var lika roligt och 2016 hade loppet över 800 anmälda lag. Numera har Nils gått ner till 60 procent på sitt vanliga jobb på SK Neptun i Stockholm för att hinna jobba med Ångaloppet under året. Han berättar att de har ett ganska enkelt framgångsrecept.

– Vi försöker att se till att allt flyter på bra för dem som tävlar på elitnivå. Gör du det bra för de kräsnaste så blir även motionärerna nöjda.

Man har också sett till att förnya loppet med jämna mellanrum. Tredje året lade man till ett sprintlopp för dem som tycker 22 kilometer är för långt och det femte året tillkom ett familjelopp, där barn och föräldrar kan delta tillsammans. Minstingarna får springa i grunt vatten istället för att simma. Ska man hålla samma frekvens som tidigare är det 2017 dags för ytterligare ett nytillskott, men Nils kan ännu inte avslöja exakt vad det blir.

– Det är en del av det roliga att utveckla konceptet och komma på nya grejor. Man får inte somna till!